Praktikplads og boligvalg

Under mange erhvervsuddannelser skal man selv finde en praktikplads, og dette foregår ofte langt fra barndomshjemmet, så man skal som regel også finde en studiebolig for de kommende år, som bør ligge i bekvem afstand fra skolen. Hvis man bor for langt væk fra skole og praktik plads, så vil man spilde mange timer dagligt på transport og transportudgifter, og som studerende er tid og økonomi sparsomme resurser. Derfor gælder det om at søge efter en passende bolig under studieforløbet, og man skal som regel vælge mellem leje eller eje. Hvis der er tale om studier af flere års varighed, så bør man faktisk overveje at købe en lille lejlighed, da prisniveauet på ejerboliger er lavt på grund af det lave renteniveau. Førhen boede alle studerende til leje på enten kollegieværelser eller hos private udlejere, men i dag er det blevet meget mere udbredt at man selv (eller forældrene) køber en ejerbolig til den studerende. Faktisk kan det endda gå hen at blive en god investering med køb af ejerbolig, da der altid vil være stor efterspørgsel på disse i de store byer i Danmark, hvor man finder de fleste uddannelsessteder, da der her er konstant mangel på studieboliger.

Overvej uddannelser med elevløn

Mange vælger praktik under deres uddannelsesforløb, da dette faktisk er en vigtig del af mange erhvervsuddannelser. Med en praktikplads får man mulighed for at prøve kræfter og opnå erfaring med erhvervslivet, og på den måde lærer man sit fag meget indgående at kende. På hjemmesiden for Hotel- og Restaurantskolen finder man masser af muligheder og informationer om både praktikpladser samt uddannelser med elevløn, og det er især uddannelser indenfor hotel- og restaurationsbranchen. Man starter de fleste uddannelser med et eller to grundforløb på skolen, og de varer begge i 20 uger. Efter dette grundforløb kan man komme i gang med selve hovedforløbet, hvor man veksler mellem at være i praktik og i skole. Man får elevløn under sit praktikophold, da der jo er tale om en arbejdsuge på 37 timer i gennemsnit, således man er omfattet af de samme ferieregler som alle andre. På skolen vil man kunne studere til blandt andet disse uddannelser:

  • Ernæringsassistent
  • Ernæringshjælper
  • Kok
  • Tjener
  • Receptionist
  • Cater
  • Smørrebrødsjomfru
  • Gastronomassistent

På skolens praktikcenter kan alle uden praktikplads komme, idet stedet erstatter en ‘almindelig’ praktikplads, og man bliver stillet over for de samme krav til læring. Men den bedste løsning er naturligvis at finde sin egen praktikplads, og der findes masser af hjemmesider, hvor man kan finde en egnet praktikplads, som endda gerne må ligge i udlandet.

Krav til en studiebolig

En normal uddannelse strækker sig ofte over flere år, så man har brug for en passende studiebolig, mens man tager en uddannelse. Boligen skal jo være dit hjem, hvor man kan slappe af, sove, spise, lave lektier samt have besøg af familie og venner. Boligen skal minimum bestå af eget soveværelse, mens man kan nøjes med fælles køkken og bad. Det er dog bedst med eget kollegieværelse eller lejlighed, hvor man eget soveværelse, køkken og toilet. Økonomien spiller en vigtig og afgørende rolle, og det samme gør beliggenheden, da man nødig skal spilde mange timer hver dag på transport til og fra skolen. At leje en bolig er ofte det normale valg, men efterhånden bliver det meget mere udbredt at købe en studielejlighed, hvilket skyldes flere faktorer. Dels er renteniveauet så lavt i disse år, at det er billigere at være boligejer end lejer, og desuden kan det ofte være en glimrende investering at købe en lille lejlighed i en større by nær uddannelses institutionerne, da der altid er stor efterspørgsel efter denne slags boliger.