Pas på pengene, når du lejer lejlighed

Uanset om du er på udkig efter en lejelejlighed til dig og din familie, eller om du leder efter et sted, hvor du kan placere din virksomhed, er det vigtigt, at du er opmærksom på flere forskellige faldgruber. På den måde er der en langt større chance for, at din boligdrøm ikke udvikler sig til et finansielt mareridt, som du får svært ved at komme ud af med skindet på næsen.

Læs med her, hvor vi fortæller dig, hvad du skal være ekstra opmærksom på for at få økonomien til at hænge sammen, næste gang du skal flytte i en ny bolig.

Depositum og forudbetalt leje

Når du har fundet den lejlighed, du gerne vil leje, skal du med stor sandsynlighed betale et depositum og muligvis også op til tre måneders forudbetalt leje af boligen. Det kan hurtigt løbe op i en del penge, og du bør sørge for at have overblik over, hvordan du skaffer denne sum, inden du siger ja til lejemålet. Der findes mange muligheder for at låne penge online, men i de allerfleste tilfælde er det en meget dyr og uholdbar løsning. Det giver meget bedre mening, at du allierer dig med din bank og låner pengene der eller måske får en kassekredit.

Du kan også i nogle tilfælde henvende dig til kommunen, som kan hjælpe dig. Her er det en individuel vurdering af din økonomiske situation og typen af bolig, der er med til at afgøre, om kommunen vil stille sikkerhed til rådighed, så du kan låne pengene i banken.

Boligsikring er en mulighed

Du skal naturligvis gøre dig tanker om, hvor stor en husleje du kan betale. Det er ikke særligt skægt at slide med at betale lejen hver måned. Så er det en meget bedre idé, at du sørger for at finde en lejlighed, som måske ligger en smule under det budget, du har råd til. Hvis du ikke tjener så mange penge, er der mulighed for at få boligsikring. Her kan du få forskellige beløb, der er afhængige af, hvor mange penge du tjener, huslejens størrelse, boligens kvadratmeter, antallet af hjemmeboende børn og en række andre faktorer.

Du skal huske, at du selv skal søge om at få dette tilskud. Udbetalingen står Udbetaling Danmark for.

Meld dig ind i LLO

Når du flytter ind i en lejebolig, er det også en god idé, at du melder dig ind i LLO. LLO står for Lejernes Landsorganisation, og det er en forening, som har til formål at rådgive lejere. De kan eksempelvis hjælpe med tvister vedrørende størrelsen af huslejen, gennemgang af vand- og varmeregnskab, ligesom de kan bistå dig, når du skal flytte ind. Her kan de hjælpe dig med at være opmærksom på de fejl og mangler, du skal huske at gøre din udlejer opmærksom på.

På den måde er du også sikker på, at du ikke kommer til at hæfte for fejl ved boligen, du ikke er skyld i. Netop derfor er det også meget vigtigt, at du bruger god tid, når du skal gennemgå boligen med udlejer første gang.

Hold øjne og ører åbne, når du skal flytte igen

Efter nogle år i lejligheden har dine forhold måske ændret sig så meget, at du enten ønsker at flytte et andet sted hen eller købe din egen bolig. Og så er det tid til at foretage et flyttesyn. Flyttesynet er en meget vigtig proces, hvor du skal sørge for, at udlejer ikke tager hele dit depositum, fordi han eller hun mener, at du skal sætte hele lejligheden i stand for egen regning. Der er meget klare regler på området, men ikke alle lejere er klar over det, og derfor ender det desværre ofte med, at lejer blindt betaler.

Tag også her LLO med på råd, og bed dem eventuelt om at bistå dig, når din bolig skal ses efter. På den måde er du i langt højere grad sikker på, at du ikke kommer til at betale for noget, som du ikke skal hæfte for.