Gode råd til førstegangskøbere af fast ejendom
Der findes så mange begynderfælder at falde i, når man skal købe sin første bolig, så derfor kommer her en række gode råd til førstegangskøbere af fast ejendom, så man er godt forberedt til en bolighandel. Hvis man går ind i en bolighandel med skyklapper for øjnene uden at have undersøgt markedet grundigt og uden at tage en fagmand med på råd, så kan man risikere, boligdrømmen bliver til et sandt mareridt. Imidlertid er det let at forberede sig ved at følge disse nemme råd, så man kan ende med at gøre en rigtig god handel, som man kan have glæde af i mange år fremover.
Gode råd til boligkøbere
-
Snak altid økonomi med din bank først, de kender jo dit rådighedsbeløb.
- Lav altid et detaljeret budget for anslåede indtægter og udgifter.
- Undersøg lånemulighederne og især på årlige omkostninger i % (ÅOP).
- Sammenlign realkreditlånet med banklånet.
- Undersøg renter og omkostninger hos alternative udlånere.
- Vælg den rette type realkreditlån (løbetid, afdragsprofil mm).
- Overvej en andelsbolig i stedet for hus eller lejlighed.
- Bed om gode råd hos en uvildig rådgiver.
- Find billige långivere på internettet og sammenlign disse.
- Overvej en lejebolig frem for et boligkøb.
- Gennemgå ejendommen sammen med en byggeteknisk rådgiver.
- Tjek ejendommens tilstandsrapport og ejerskifteforsikring.
Fra boligdrøm til boligejer
Når man kommer ud på ejendomsmarkedet for at lede efter en passende bolig, så søger man en ejendom, der kan indfri behovene, som er disse:
- En passende størrelse og kvalitet til en overkommelig pris.
- God beliggenhed til familiens behov.
Man starter derfor med at indkredse de boliger i området, der kan passe til jeres behov. Økonomien sætter naturligvis en øvre grænse for boligens pris, og man kan så bladre igennem mulighederne, idet man bør søge blandt alle de aktuelle emner og tjekke de lokale boliger, der matcher økonomien.
Hvis man laver en liste over de foretrukne emner, så bør man besigtige disse, og man ender derfor med at have nogle få emner, der overholder kravene til både pris, størrelse og beliggenhed.
Man bør tjekke boligens tilstandsrapport nøje, så man har et godt forhandlingsargument til at fastsætte et pristilbud, som sælgeren kan overveje. Dermed vil man kunne få råderum til at foretage moderniseringer stadig indenfor en økonomisk overkommelig ramme.
Når køber og sælger er enige om handelsprisen og de øvrige betingelser i forbindelse med bolighandlen, så underskriver parterne en slutseddel med priser og overtagelses betingelserne. Man kan ofte overtage det eksisterende lån i ejendommen, men i mange tilfælde oprettes der et helt nyt realkreditlån, idet realkreditinstitutterne giver et favorabelt lån på op mod 80 % af handelsprisen, og der er tale om et lavt forrentet lån på 1-3 % i årlig rente med en løbetid på normalt 30 år. Boligkøberen skal selv komme med de resterende 20 % af prisen dog mindst 5 %, idet mange så anvender banken til de resterende 15 % af prisen.
Man kan vælge mellem helt billige lån med variabel rente eller lidt dyrere lån til en fast rente i hele løbetiden, og denne beslutning er helt individuel, idet ingen kender det fremtidige renteniveau.